![](https://viragemag.ir/wp-content/uploads/2024/04/1674810530-nft-node-splash-art-blockchain-nfts.jpeg)
وقتی میتونم از تصویر یه NFT اسکرینشات بگیرم چرا باید براش پول بدم؟
با گرفتن اسکرین شات شما یه کپی از تصویرو دارین و داشتن کپی، شما رو مالک قانونی اون تصویر نمیکنه. دلیلی که مالکیت قانونی مهمه اینه که تنها مالک حقیقی اثر از نظر قانونی حق فروش اون رو داره. پس ارزشNFT در مالکیتش پنهان شده نه عکسش.
خب اگه اسکرین شات بگیرم و الکی بگم صاحب اثر منم و برای فروش بذارمش چی؟
بلاکچین رو از بخش قبل یادتونه؟ این Blockchain کارش همینه که کسی نتونه خودش رو صاحب یه اثر جا بزنه، و کلاهبرداریهای اینچنینی سخت شده.
فقط سخت شده یا غیرممکنه؟
هر جا که پول باشه کلاهبرداری هم هست.NFT هم از این قانون مستثنی نیست.
چهجوریNFT بفروشیم؟
اول باید انتخاب کنید که کجا میخواید اثرتون رو بفروشید. پلتفرمهای متنوعی از جمله Rarible، Mintable،Opensea و… برای فروشNFT وجود دارن. طراحی این پلتفرمها سادهست و برای استفاده از سایت و خرید و فروش، راهنماییهای مرحله به مرحلهای دارن که به راحتی قابل دنبال کردن هستند.
از بین این پلتفرمها کدوم رو باید انتخاب کنیم؟
برای انتخاب معیارهای مختلفی رو باید در نظر بگیرید. یکی از این معیارها نوع بلاکچین استفاده شدهست. هر پلتفرمی از بلاکچین/بلاکچینهای متفاوتی استفاده میکنه و هر بلاکچینی هم کریپتوکارنسیهای (رمزارز) خاصی رو قبول میکنه. برای همین اگه ترجیح میدید که با نوع خاصی از رمزارز بهتون پرداخت بشه، بلاکچینی رو انتخاب کنید که اون رو ساپورت میکنه.
امنیت و سرعت بلاکچینها هم متفاوته. سرعت باید بالا باشه تا بتونه تعداد زیادی تراکنش رو همزمان پردازش کنه و سرعت پایینش مانع رشد اون بلاکچین و استفادهی مردم ازش نشه.
- در انتخاب دقت کنید چون وقتی انافتی خودتون رو روی یه بلاکچین خاصی مینت میکنید (mint: فرایند ساخت NFT با کمک بلاکچین (بعدش دیگه به سختی میتونید اون رو به یه بلاکچین دیگه انتقال بدید اما میتونید به یه مارکت (بازار) دیگه که اون بلاکچین رو استفاده میکنه منتقلش کنید.
مثلاً اگه اثرتون رو روی بلاکچین اتریومEthereum مینت کردید میتونید در مارکت Opensea یا Rarible اون رو به فروش بذارید چون هر دو از اتریوم استفاده میکنن. اما در مارکتهای Solanart یا MagicEden امکانش نیست چون از بلاکچین Solana استفاده میکنن.
چه بلاکچینی از همه معروفتره؟
در حال حاضر بیشتر افرادNFTهاشون رو با کمک بلاکچین اتریوم مینت میکنن. خیلی از افراد استفاده از بلاکچینهای دیگه مثل Solana یاCardano رو ترجیح میدن.
انتخاب مارکتتون میتونه بر اساس هزینههای زیر هم باشه:
- Transaction fee
- مینت کردن، خرید و فروش یا هر کار دیگهای باNFT روی بلاکچین یه تراکنش حساب میشه و باید براش کارمزد یا transaction fee پرداخت کنید (به این کارمزد در اتریوم gas fee گفته میشه). مقدار این کارمزد بسته به نوع بلاکچین و پلتفرم تغییر میکنه. مثلاً این مبلغ میتونه در اتریوم دهها دلار باشه در حالی که در بلاکچین Solana کمتر از یک دلاره.
- هزینه خدمات یا حق کمیسیون (Service fee/Commission fee)
- شامل هزینهای میشه که اون مارکت برای سرویسی که بهتون ارائه میده میگیره. میتونه حدوداً از ۲% تا بیش از ۱۵% فروشی که انجام میدید باشه. مثلاً در مارکت Opensea این مقدار ۲ درصده و از فروشنده گرفته میشه. در حالی که در Rarible یک درصد از فروشنده و ۱ درصد از خریدار گرفته میشه.
- حق امتیاز (royalty fee)
- به صاحب اثر اجازه میده که هر باری که اثرشون فروخته میشه حق امتیاز دریافت کنن. یعنی یه بخشی از مبلغ هر باری که اثرشون به فروش میرسه برای اونها تعلق میگیره. در برخی مارکتها افراد میتونن درصد حق امتیاز رو خودشون تعیین کنن.
آیا پلتفرمی هست که ازمون این هزینهها رو دریافت نکنه؟
پیدا کردن پلتفرم معتبری که کارمزدش ۰ باشه سخته. اما بعضی بازارها مثل Opensea و Rarible به سازنده اجازهی اینکارو تحت شرایط خاصی میدن. به اینکار Free Minting یا Lazy Minting گفته میشه.
بعد از انتخاب مارکت، باید کیف پول دیجیتال Digital Wallet/Crypto Wallet بسازید. این کیف پول به شما اجازه ذخیره، ارسال، و دریافت رمزارز و NFTها رو میده. اگه بخوایم دقیقتر بگیم، رمزارز و NFT توی کیف پول ذخیره نمیشن، بلکه در بلاکچین ذخیره میشن و برای اینکه شما بهشون دسترسی پیدا کنید، داشتن این کیف پول لازمه. درواقع میشه به کیف به عنوان یک کلید برای باز کردن صندوق داراییهاتون در بلاکچین نگاه کرد. والتهای (کیف پولها) زیادی مثل Metamask ،Coinbasewallet و… وجود دارن. برای انتخاب از بینشون باید سرچ کنین تا ببینین مارکتی که انتخاب کردین چه کیف پولهایی رو قبول میکنه و آیا اون کیف پول میتونه به بلاکچین مدنظر شما در اون مارکت دسترسی داشته باشه یا نه.
در ادامهی بحث فروش، وقتی کیف پول مناسب رو انتخاب کردید، نوبت به پیدا کردن وبسایت میرسه. مطابق راهنماییهایی که در وبسایت منتخبتون گذاشته شده، کیف پولتون رو میسازید، فعال و شارژ میکنید.
در قدم بعد محتوای دیجیتال خودتون رو اماده میکنید، و حتماً چک کنید کهformat و کیفیت مناسبی داشته باشه. وارد پلتفرم بشید و گزینهی Sell/ Mint/ Create NFT رو انتخاب کنید. از اینجا به بعد خود سایت مرحله به مرحله شما رو راهنمایی میکنه (که این راهنماییها بسیار ساده و واضح هستن)؛ و تمام! :). حالا میتونید در فضای مجازی آثارتون رو تبلیغ تا احتمال دیده شدن و فروششون رو بالا ببرید.
حالا با پولی که گرفتم چیکار کنم؟
بعد از به فروش رفتن اثرتون میتونید رمزارز دریافتی رو با ارز فیات (fiat: همون پول کاغذی که مورد استفادهی بانکهاست) مبادلهاش کنید، در بیزینسهایی که رمزارز رو قبول میکنن سرمایهگذاری کنید یا به چشم سرمایهگذاری و امید اینکه بعداً ارزشش بیشتر میشه اونها رو نگهداری دارید.
چجوریNFT بخریم؟
مراحلش مشابه فروشه:
۱. انتخاب پلتفرم ۲. راهاندازی و شارژ کیف پول ۳.سرچ کنید و اثر موردعلاقهاتون رو انتخاب کنید. ۴. قیمت و اطلاعات اثر رو چک کنید و خریدتون رو انجام بدین.
بعد از خرید، NFT به کیف پول شما انتقال داده میشه و دیگه مالک قانونی اون شما هستید. میتونید در نمایشگاهها یا فضای مجازی، آثار رو به نمایش بذارید یا بفروشید.
چرا باید کسی برای NFT ها پول بده؟
بعضی از افراد خرید انافتی رو به چشم نوعی سرمایهگذاری میبینن. دقیقاً مشابه سرمایهگذاری در بازار سهام یا مسکن، این افراد معتقدن که اگر بازار خرید و فروش NFT به رشد خودش ادامه بده، خرید اون میتونه در آینده براشون سودآور باشه.
بعضی افراد هم برای به نمایش گذاشتن ثروت و موقعیت اجتماعی خودشون اقدام به خرید NFT میکنن (بله درسته، فخر فروشی!). NFTها، خصوصاً اون دستهای که اثر یه هنرمند معروفن یا به فرد شناخته شدهای تعلق دارن، میتونن به نوعی سمبل منحصربهفرد بودن و اعتبار و کلاس اجتماعی فرد هم باشن؛ دقیقاً مشابه اتفاقی که در دنیای فیزیکی با داشتن یه ماشین لوکس یا لباس طراحهای معروف و برند میافته.
بعضیها هم صرفاً چون به اون آیتم دیجیتال یا سازندهاش علاقهمند هستن،NFT میخرن. حالا این آیتم دیجیتال میتونه اثر هنرمند مورد علاقه یا لحظهی ثبتشده از یه شخص معروف مثلNFTهای NBAtopshots باشه.
( NBA (اتحادیه ملی بسکتبال) لیگ حرفهای بسکتبال بزرگسالان آمریکا و معتبرترین لیگ بسکتبال دنیاست. و top shots یه عبارته که در پلتفرمی به نام nbatopshot به کار برده میشه و به لحظههای طلایی و جالب در بازیهای NBA گفته میشه، که جالبه بدونید ویدئوش به صورت NFT دراومده و مجوز رسمی از خود NBA گرفته. این NFTها برای طرفدارهای بسکتبال ارزشمندن چون به نوعی اونا رو صاحب لحظات طلایی از بازیکن موردعلاقهشون میکنه.)
برای نتیجهگیری میشه گفت فلسفهی پشت خرید NFT پیچیدهست؛ انگیزهی افراد از بالا بردن کلاس اجتماعی گرفته تا علایق شخصی متنوعه. درحالیکه برخی افراد ممکنه برای یه NFT میلیونها دلار هزینه کنن، دیگران ممکنه کاملاً این کار رو بیهوده بدونن.
دیدگاهتان را بنویسید